juicing

2 Günde Juicing Nasıl Yapılır – Başlangıç Seviyesi

Juicing nedir? Nasıl yapılır? Neler yedim içtim? Hangi markayı kullandım? Nasıl sonuçlar aldım? Sorularının cevapları bu yazıda.

Juicing nedir?

Juicing aslında kelime anlamıyla çiğ meyve/sebzenin suyunu çıkarmak işlemidir. Juicing programlarında da ana ve/veya ara öğünlerin yerini meyve-sebze suları alır. Burada dikkat edilmesi gereken konu su çıkarma işleminin soğuk pres olması ve içine şeker ya da kimyasal katkı maddelerinin girmemesidir. Posasından ayrıldığında elinizde kalan su meyve-sebzenin bütün vitamin, mineral, antioksidan gibi yararlı moleküllerini içerir. Belki bir kilo meyve-sebze yiyerek alabileceğiniz besini bir içecekle almış olursunuz.

Hangi juicing programını uyguladım?

Ben Juico’nun hem yapması kolay hem de ekonomik olan Kış Pakedini aldım. Bu iki günlük paket an itibariyle 138 TL ama kampanyaları takip ederek daha uyguna da alabilirsiniz. Akşam yemekleri size bırakılmış ve salata önerilmiş. Ben de bu öneriye uydum programda. Hatta diğer bir öneri olan güne limonlu su içerek başlamayı da başarabilirseniz en mükemmeli!

juicing programı
1. gün içeriği

Juicing yapacağım zaman genelde pazar akşamı teslimatı seçip Pazartesi-Salı uyguluyorum. Çünkü aldığınız (ya da hazırladığınız) bu içeceklerin 2-3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Tabii ki fayda görmek için illa benim gibi iki gün boyunca yoğun juice içmenize gerek yok. Arada bir öğününüzü bile değiştirseniz faydalanırsınız. Benim program içinde yapmamın sebebi ödem atmak, vitamin mineral depolamak ve biraz da midemi terbiye etmek 🙂 Özellikle kötü beslendiğimi ya da üst üste fazla yediğimi fark ettiğim dönemlerde mideme bir reset atmak iyi hissettiriyor.

Şimdi de uyguladığım tam program ve yorumlarıma gelelim:

1. Gün

Kahvaltı öncesi: Cold Killer

Portakal ve zencefilden oluşuyor. Boğaz yakıyor. Uyanmak için bire bir. Mandalinanın iyi bir C vitamini kaynağı olduğunu biliyorsunuzdur zaten. Zencefil de antienflamatuar (enfeksiyon giderici) ve antioksidan özelliklere sahip çok faydalı bir bitki kökü. Ayrıca tokluk hissi oluşturma ve mide bulantılarına karşı iyi gelme gibi özellikleri de var.

juicing portakal zencefil

Kahvaltı: Avokadolu

İçindekiler: Elma, Ispanak, Avokado, Armut.

Tadı fena değil ama çok posalı. Dişlerimin arasına giren liflerden içmek biraz zor oluyor 🙂 Benim gibi posalı içeceklerde boğuluyormuş gibi oluyorsanız süzmeyi deneyin ya da her yudumda çiğneme hareketi yapıp reflekslerinizi kandırmaya çalışın 🙂

juicing avokado ıspanak elma

Bu içeceğin yıldızı avokado bence. Kendisi hem iyi bir potasyum kaynağı hem de içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleriyle kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürmeye ve iyi kolesterolünüzü (HDL) yükseltmeye yardımcı olacaktır.

Ara öğün: Balkabaklı Chia Pudding

İçindekiler: Bal, Badem, Chia Tohumu, Hindistan Cevizi Sütü, Balkabağı.

Juico’nun önerisi üzerine sipariş notuna vegan ürünler gelsin yazdım son siparişimde. Üç üründen ikisini değiştirmişler ama bunu atlamışlar. Onu da hemen yazdım zaten ve bir sonraki siparişte ücretsiz vegan ürün ile telafi edeceklerinin sözünü aldım 🙂 Tadına diyecek hiçbir şey yok. Bence bal olmasa da içinde yine güzel olurdu. Balkabağı tatlandırmak için yeterli gibi geldi. Chia tohumu zaten mideyi tok tutmak için birebir. Ara öğün olarak çok mantıklı.

Chia tohumunu ben günlük olarak tüketmeye çalışıyorum. Kendisi lif, protein ve omega-3 yönünden zengin. Ayrıca yüksek lif içerdiği için (2 yemek kaşığında yaklaşık 10 gr) uzun süre tok tutma özelliği var.

Öğlen: Kış Çorbası

İçindekiler: Ispanak, Havuç, Nohut, Domates, Zeytinyağı, Yeşil Mercimek, Kimyon, Kişniş, Soğan, Sebze Suyu

juico kış çorbası

Tam bir kış çorbası gerçekten! En sevdiğim sebze ve bakliyatlardan oluşuyor. Vitamini, minerali, proteini bol, doyurucu bir çorba. Ayrıca glutensiz ve tabii ki vegan. Isıtmamak ve vitamin kaybı yaşamamak lazım ama insan midesine sıcak bir yemek girsin istiyor 🙂 Ben kaynatmadan, çok az ılıtarak içiyorum.

Sebze-meyvelerin yararlarından konuşulur hep ama baharatları da es geçmemek lazım. Mesela kimyon iyi bir demir kaynağı. Kişniş de yine demir, manganez ve magnezyum açısından oldukça zengin.

Ara öğün: Yeşil

İçindekiler: Elma, Ispanak, Limon, Kara Lahana, Marul, Maydanoz, Salatalık, Zencefil.

Bu içeceği sabahki Avokadoluya göre daha çok beğeniyorum çünkü pürüzsüz 🙂 Hafif tuzlu gibi tadı tuz içermemesine rağmen. O da sebze ağırlıklı olduğu için herhalde.

Bu içecek tam bir C vitamini ve demir kaynağı. Koyu yeşil yapraklı sebzeleri çeşit yaparak tüketirseniz ihtiyacınız olan bir çok vitamin ve minerali alabilirsiniz. Örneğin Kara Lahana C vitamini açısından zengin olması dışında bol miktarda, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini de içeriyor.

Akşam: Serbest

Ben bu seferki ilk akşamımda arkadaşımla Zorlu’da buluşacağım için dışarıda yemek zorundaydım. Zorlu’daki favori mekanım Sosa’ya gittim ve tahıllı, avokadolu, ızgara sebzeli çok güzel bir salata yedim. Yanına da bir dilim zeytinli ekmek veriyorlar. Akşama doğru biraz şekerim düşmeye başlamıştı açıkçası ama salata beni kendime getirdi. Bütün günü juicela, çorbayla geçirince salataya bile seviniyor insan. Gerçi güzel bir salatayı her zaman ana yemeğe değişebilirim 🙂

2. Gün

Kahvaltı öncesi: Cold Killer

İlk günün aynı. Sabah sabah boğazda bakteri, mikrop hiçbir şey kalmıyor 🙂

Kahvaltı: Beyaz (Turmeric Latte yerine)

İçindekiler: Kaju, hurma suyu, tarçın, deniz tuzu.

juicing kaju sütü

Sabaha süt içerek başlamak! Küçükken nefret ederek içtiğim inek sütü yerine bunu bin kere tercih ederim tabii ki de 🙂 Tadı, kokusu, herşeyi çok güzel. Sadece yine sonlara doğru bir posa sorunsalı yaşıyorum. Sonunu istemeyen süzebilir ya da posadan etkilenmeyen eşine dostuna içirebilir 🙂 Dip not: Asıl paketteki Turmeric Latte bal içerdiği için bu ürün geldi, iyi ki de gelmiş.

Kajudan yapılan süt doymamış yağ, protein, antioksidan, vitamin (özellikle K vitamini) ve mineral (özellikle magnezyum, demir) açısından oldukça zengin oluyor. Tarçının en önemli özellikleri olarak da anitoksidan, antienflamatuar ve kan şekeri dengeleyici olmasını sayabiliriz.

Ara öğün: Matcha’lı Powerball (Granola Bar yerine)

İçindekiler: Kaju, Hurma, Hindistan Cevizi Tozu, Matcha Çayı, Goji berry

Granola Bar bal içerdiği için Matcha’lı Powerball geldi pakedimde. Bu toplar çiğ, vegan ve glutensiz. Tatları harika. Şekersiz Türk kahvemin yanına çok yakıştı. Ve evet, program boyunca şekersiz ve sütsüz olduğu sürece 1-2 bardak çay ya da kahve tüketebilirsiniz. O kadar da gaddar olmayalım kendimize 🙂

matcha powerball

Matcha, toz halinde çay anlamına geliyor. Matcha çayını yeşil çay yapraklarını toz haline getirerek yapıyorlar. Metabolizmayı hızlandırdığı ve kanser hücreleriyle savaştığı söyleniyor. Yapraklar direk olarak sindirildiği için demlenerek içilen yeşil çaya göre çok daha fazla yarar sağlıyormuş vücuda. Goji berry de yine vitamin ve mineral zengini bir üzüm cinsi diyebiliriz. Hatta oran olarak en az limon ve portakal kadar C vitamini varmış içinde.

Öğlen: Balkabağı Çorbası

İçindekiler: Kırmızı Biber, Zencefil, Havuç, Hindistan Cevizi Sütü, Balkabağı, Sebze Suyu.

Yine muhteşem bir sebze çorbası! Bunu da hafif ılıtarak içiyorum. Tadı çok güzel ama içindeki kırmızı biber boğazımın arka taraflarını bayağı bir yakıyor diyebilirim. İyi yönden bakmak lazım, metabolizma hızlandırmaya bire bir!

Balkabağı özellikle A, C vitaminleri ve antioksidan yönünden zengin. Havuç da aynı şekilde A vitamini dışında Biotin (saç ve tırnak sağlığı için önemli) ve Potasyum içeriyor.

Ara öğün: Nar Çiçeği

İçindekiler: Havuç, Nar, Portakal

İçimi rahat, tatlı mı tatlı bir sebze/meyve suyu bu da. Hafif bir portakal kabuğu acımsılığı var sadece ama o da rahatsız etmiyor. Günün sonuna doğru açlık arttığı için tatlı bir içecek iyi geldi diyebilirim.

juicing portakal nar havuç

Biraz da nardan bahsedelim. Kendisi güçlü bir antioksidan ve binlerce yıldır ilaç olarak kullanılmış insanlar tarafından. Vitamin C, E, K, folik asit ve potasyum deposu. Ayrıca Alzheimer hastalığını ve kanser hücrelerinin gelişimini engellediği söyleniyor.

Değerlendirme

Kısa programların uygulaması daha kolay. Kış Pakedi programı da sırf juicedan oluşmadığı için bir tık daha rahat geçiyor. Özellikle ilk defa yapıyorsanız buna dikkat edebilirsiniz.

İlk gün gayet iyi geçiyor, bir şekilde günü bitiriyorsunuz. Ama daha yatarken acıkmaya başladığınız için ertesi gün biraz daha zor geçiyor. Son içeceğimi içtiğim sıralarda baş ağrısı ve hafif bulantım olabiliyor. Açlıktan olduğunu bildiğim için çok üstünde durmuyorum ama 🙂 Bu sefer programı sonlandırırken akşam Big Chefs’e gittik ve Maş Fasülyeli Yeşil Sebze Salatası yedim. Bol protein iyi geldi. Böylelikle ikinci günü de alnımın akıyla bitirmiş oldum 🙂

maş fasulyeli sebzeli salata

Ertesi gün kalktığımda yine inanılmaz açtım ama günün devamında şunu fark ettim ki normalde yediğimin çok daha azını yiyerek doyabiliyorum. Amacım da bu olduğu için bu süreyi uzatabildiğim kadar uzatıyorum. Baktım yine mi abartmaya başladım ve karnıma ağrılar girene kadar yiyorum, hemen bir iki günlük mide terbiyesi ve kendime geliyorum 🙂

Tabii ki her bünye farklı. Bende işe yarayan sizde işe yaramayabilir ya da daha kötü sonuçlar doğurabilir. Özellikle sağlık sorunlarınız varsa beslenme planınızda yapacağınız ekstrem değişikliklerden önce doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Pozitif notlar:

  • 2 gün boyunca ne yiyeceğim derdi yok 🙂
  • Kısa sürede ödem atmak için ideal
  • Kısa sürede bol bol vitamin, mineral depoluyoruz
  • Juico’daki ürünlerde katkı maddesi yok, tamamen doğal. Aynı zamanda soğuk pres yöntemini kullanıyorlar, yani besin kaybı çok az.
  • İçeceklerinizi haftasonu evde hazırlarsanız çok daha uygun fiyata getirebilirsiniz. Ama iyi bir ekipman ve bol zaman şart.

Dikkat edilmeli:

  • Aldığınız/Hazırladığınız içecekleri 3 gün içinde tüketmeniz gerekiyor. Dolayısıyla siparişi verirken/hazırlık yaparken iyi planlama yapmanız gerekli.
  • Bazı içeceklerde yoğun bir posa var. İçecekte posayla aranız yoksa zorlayabilir biraz.
  • Juicing için önerilen cihazlar çok pahalı. Klasik meyve sıkacakları besin kaybına sebep verdiği için tavsiye edilmiyor, her sebze meyveyi de sıkamıyor.
  • Genel olarak şekeriniz düşükse günün sonuna doğru baş dönmesi/mide bulantısı yaşayabilirsiniz.
  • Aynı sebeplerden juicing yapacağınız bu iki gün için fazla aktivite planlamamanız lazım.

Tandoori Beşiktaş Hint Restoranı ile ilgili yazımı da okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşmak için:

“2 Günde Juicing Nasıl Yapılır – Başlangıç Seviyesi” için 1 yorum

  1. Geri bildirim: Yulaf Topları Tarifi - 5 Malzemeli, Sağlıklı ve Pratik | Bitkisel Besleniyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir